Сауна

 

Доказано е, че редовното ползване на сауна, повишава имунитета и може да предотврати разболяване при хора, които имат начални симптоми на настинка или грип. Забележително е влиянието на горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса по Целзий и телесната температура с около 3 градуса по Целзий,  предизвиквайки „ изкуствена треска” в организма,  която спомага да се убият нежеланите бактерии и вируси и стимулира активирането на имунната система да произвежда повече бели кръвни телца ( левкоцити), чието увеличаване води до повишаване на имунната защита на организма.

 


 

 

Някои неща, които трябва да знаете преди ползването на сауна: 

Изчислено е, че при 15 минутен престой в сауната човек губи между 0.5 и 1.50 литра вода и затова е от съществено значение хората ползващи сауна да пият много течности преди и след сауна. Противно на водата, консумацията на храна 30 минути преди сауна не е препоръчителна.

Сауната не се препоръчва непосредствено след хранене. Добре е да е изминал поне 1 час от приемането на храна преди да ползвате сауна.

Не се препоръчва ползването на сауна ако имате отворена рана или ако имате температура.

Сауната, не се препоръчва и за бременни жени, деца или възрастни хора, както и за хора, страдащи от пневмония и респираторни заболявания, както и ако имате открита рана.

Сауната увеличава сърдечната честота и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, затова нашите специалисти препоръчват хората с високо кръвно налягане или болести на сърцето да се консултира с лекар преди ползването на сауна.

Сауната не се препоръчва и за хора, страдащи от асма, без предварителна консултация с техния лекар.

Изключително полезно е вземането на хладен душ след ползването на сауна, но това трябва да бъде последвано от кратка почивка за около 20 - 30 минути, преди отново да се влезе в сауната.

facebook Фитнес

facebook Бар